by Karbonkale

Hangi Mevsimde











Hangi Balık Yenir

Ocak
Hamsi tam yağlı durumdadır. Mezgit, çinekop, palamut, tirsi, zargana ve istavrit hem lezzetini korur hem de bol miktarda tutulur.

Şubat
Hamsi yağını ve lezzetini kaybedip sakal bırakmaya başlayınca bizim de ona olan ilgimiz azalmaya başlar. Bunu hisseden hamsi tekrar Azak denizine yol almaya başlar. Bunun yerini kalkan balığı doldurur. Ayrıca istavrit, zargana, ve mezgit sofralarımızı süslemeye devam eder.

Mart
Tirsinin, kalkanın ve kefalin lezzetli olduğu aydır. Bu ayda barbunya bol miktarda çıkar ve çok lezzetlidir. Mezgit, zargana ve istavrit yine sofralarımızı süsler.

Nisan
Kalkan ve barbunyanın en bol ve lezzetli olduğu aydır. Eşkina, karagöz, mezgit ve istavrit bol miktarda çıkar. Eşkinanın en az kalkan kadar lezzetli olduğu dönemdir.

Mayıs
Kalkan, barbunya, iskorpit bol miktarda çıkar. İskorpit görüntü olarak çirkin, sevimsiz ayıklasının da zahmetli olmasına rağmen buna değer. Çünkü eti beyaz ve lezzetlidir. zellikle çorbası ve buğulaması çok güzel olur. Giresun yöresinde bu balığa çalar balığı denie ve çok popülerdir. Mezgit, istavrit ve barbunya yine bizimledir.

Haziran
Balığın azalmaya başladığı aydır. Mezgit, levrek az da olsa barbunya çıkar. Ancak haziranda en güzel balık karagözdür. Çünkü yağlanıp lezzetlenmiştir.

Temmuz
Balığın en kıt olduğu zamandır. Levrek ve çipura ile bu açık kapatılmaya çalışılır. Mezgit, istavrit azalmakla birlikte yine sofralardaki yerini almıştır.

Ağustos
Çingene palamutu sezonu açar. İskorpit, izmarit, zargana, mezgit ve istavrit balık severlerin sofralarındadır.

Eylül
Palamut yağmur suyunu yedikçe irileşmeye başlar. Tam yağlanmadığından ızgarası tercih edilmez. Genelde tava ve eşkilası yapılır. Lüfer tezgahlarda yavaş yavaş görünür. Tirsi, izmarit, mezgit, zargana ve istavrit eylülün çeşitleridir.

Ekim
Yaz mevsimini Karadeniz de geçiren balıklar Marmara ya göç etmeye başlarlar. Bu nedenle bol miktarda balık çıkar. Palamut ve lüferin yağlanıp lezzetli olduğu dönemdir. Ayrıca çinekop, eşkina, levrek, mezgit,barbunya, istavrit ve zargana balıkları bol miktarda çıkar.

Kasım
İşte sofralarımızın gülü, balıklarımızın şahı, gönüllerimizin sultanı, güler yüzlü hamsimizin sahne aldığı zamandır. Ayrıca lüfer, eşkina, çinekop, palamut, torik, zargana, levrek, mezgit ve istavrit bol miktarda çıkar ve çok lezzetli durumdadırlar.

Aralık
Hamsi, palamut, lüfer, çinekop, kalkan, barbunya, mezgit, istavrit balıkları bol ve lezzetli oldukları zamandır.

Fevzi Çimşit

0 yorum:

Yorum Gönder