by Karbonkale

Domates Çorbası


Fesleğenli Domates Çorbası

Fesleğen mevsiminin şahaserlerinden, onun bütün cazibesini ortaya çıkaran bir domates çorbası. Bu mevsim aynı zamanda gerçek domateslerin zamanı olan yaz olduğuna göre domates salçası yerine taze domates miktarını arttırabilirsiniz.

2-3 taze ya da yarım konserve küp doğranmış domates,
Yarım bardak domates suyu ya da sulandırılmış salça,
2 kaşık rendelenmiş parmesan vaya eski kaşar peyniri,
1 yemeklik doğranmış soğan,
2-3 diş kıyılmış sarımsak ve zeytinyağı,
1 bardak su, çeyrek paket çiğ krema,
2 kaşık kıyılmış taze fesleğen, karabiber ve tuz

Çorba tenceresinde zeytinyağını ısıtın, soğanla sarımsağı kavurun. Domatesi ekleyerek 10 dakika daha kavurun. Domates suyu, su, krema ve bir kaşık fesleğeni ilave edin, yarım saat kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. Blenderle püre yapın ve bir taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alın. Fesleğenin kalanını, peynir, tuz ve karabiberi ekleyin, biraz demlendirdikten sonra servis yapın.

Fransız Domates Çorbası

4 soyulmuş taze veya 1 konserve küp doğranmış domates,
1 ince doğranmış havuç, 1 dörde bölünmüş soğan,
2 diş kıyılmış sarımsak ve zeytinyağı,
2-3 defne yaprağı, 1 litre su,
Süzme yoğurt, karabiber, tuz ve 1 tutam şeker

Çorba tenceresinde zeytinyağını ısıtın, sırayla sarımsak, soğan, havuç ve domatesi kavurun. Suyu defne yaprakları, şeker, tuz ve karabiberle birlikte ekleyin, bütün sebzeler yumuşayıncaya kadar yarım saat kısık ateşte kapak kapalı bir durumda pişirin. Defne yapraklarını alarak çorbayı blenderle püre yapın ve bir taşım daha kaynatarak ateşten alın. Biraz demlendikten sonra kaselere koyarak üzerine birer kaşık süzme yoğurt ilave edin.

Soğanlı Domates Çorbası

2-3 soyulmuş taze veya yarım konserve küp doğranmış domates,
1 litre su, 1 zar biçiminde doğranmış küçük patates,
1 kıyılmış küçük kırmızı soğan, 1 kaşık sirke,
1 er kıyılmış acı sivri biber ve taze soğan,
3 yemeklik doğranmış soğan, zeytinyağı,
Karabiber, tuz

Tencerede zeytinyağını ısıtın, soğan ve patatesi kavurun. Domates, su, sirke, tuz ve karabiberi ekleyin tencerenin kapağı açık olarak koyulaşana kadar 20 dakika pişirin ve ateşten alın. Çorbayı blenderle püre yapın ve bir taşım daha kaynatarak ateşten alın.Bir cezvede kırmızı soğan, taze soğan ve biberi zentinyağı ile kavurun çorbaya ekleyin, biraz demlendikten sonra servise hazırdır.
- - - - -
Izgara Domates Çorbası

1 kg domates, yarım limon suyu,
1 soğan, 1 kaşık balzamik sirke,
2 kaşık sirke, karabiber ve tuz,
yarım kaşık toz şeker, kıyılmış taze fesleğen,
1-2 diş sarımsak, kimyon, 1 lt su

Domateslerle soğanı ikiye kesip kesik yüzeylerine fırçayla zeytinyağı sürün, ızgarada ya da fırında közleyerek yumuşayana kadar pişirin ve bir çorba tenceresine koyun (bu aşamada isterseniz domateslerin ayrılmakta olan kabuklarını çıkarabilirsiniz). Blenderle püre yapın  soğumaya bırakın. Çorba soğuduğunda limon suyu, balzamik sirke, baharat ve tuz ekleyin, biraz demlendikten sonra kaselere koyun, üzerine fesleğen serpiştirin.

Biberiyeli Domates Çorbası

Sarımsak, biberiye, kekik bu çorbayı şenlendiren lezzetler...

soyulmuş taze veya 1 konserve küp doğranmış domates,
1 sap kıyılmış taze biberiye, 1 kaşık domates salçası,
3 diş kıyılmış sarımsak ve zeytinyağı,
1 ince doğranmış kırmızıbiber,
Toz şeker, karabiber ve tuz
2-3 bardak su, kekik,

Çorba tenceresinde zeytinyağını ısıtın, sırayla sarımsak, biberiye ve kırmızıbiberi kavurun. Salçayı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Domates, su, tuz, karabiber, kekik ve şekeri ekleyin, 20 dakika kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin, ateşten alın. Biraz demlendikten sonra servis yapın (isteğe göre blenderle püre yapılabilir). Servis yaparken kaselere birer tutam kruton serpin.

Ekmekli Domates Çorbası

Görünümü çocuk mamasına benzese de şahane çorbadır. Hele de domatesin iyi zamanında Temmuz'da Ağustos'ta tadına doyum olmaz. Bir de güzel hakiki et veya tavuk suyunuz varsa... Günün her üç öğününe de yakışır.

3 büyük domates, zeytinyağı
1 sap kıyılmış taze ot (kekik, fesleğen, biberiye, nane vb.)
1-2 diş kıyılmış sarımsak, 1 bardak et ya da tavuk suyu,
2 büyük dilim köy ekmeği, karabiber ve tuz

Geniş bir tencerede, taze otlarla sarımsağı zeytinyağında kavurun. Suyu ekleyin, yüksek ateşte kaynatın. Tenceredeki su biraz azalınca küp kestiğiniz ekmeği ekleyin, çıtırdayana kadar yüksek ateşte karıştırın. Domatesleri soyun, küp doğrayarak süzgeçte suyunu süzdürün, tuz ve karabiberle birlikte tencereye ilave edin, çok az kaynar su katın (bildiğimiz çorba kıvamına gelmeyecek). Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 20 dakika  pişirin, ateşten alın ve biraz demlendikten sonra servis yapın.

Candan Turhan




0 yorum:

Yorum Gönder